Заказ билетов:
тел.: (044) 237-90-05
факс: (044) 258-45-47
Маргарита Королева

Як правильно харчуватися, щоб схуднути

Організм потребує достатньої кількості білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мінералів.
Баланс надходження даних речовин з харчуванням дозволяє схуднути, поліпшити самопочуття, виглядати здоровішими і молодше.
Білок
Молекули білка складаються з комбінацій амінокислот. Їх різні поєднання надають молекулам особливі властивості. Білки необхідні для обмінних реакцій, з них будується «скелет» клітин, створюються різні тканини організму – м’язи, шкіра, нервові волокна. Білкові молекули необхідні для процесів регенерації. У процесі перетравлення білкова їжа розщеплюється на складові амінокислоти.
Опиняючись в тканинах, вони збираються в молекули необхідної різновиди.
Для правильного схуднення важливо харчуватися різноманітною їжею, щоб надати організму необхідні амінокислоти для будівництва та регенерації тканин. Жіночої нормою вважається вживання до 50г білка в день. Білком багаті тверді сорти сиру, куряче м’ясо, арахіс, нежирна яловичина, печінка, куряче яйце, тріска, горох, молоко.

Вуглеводи
Вуглеводи – основний постачальник енергії. Вони є частиною клітин організму. Вуглеводи виробляються рослинами в результаті фотосинтезу.

До засвоюваним вуглеводів належать крохмаль і цукор. Крохмаль засвоюється досить повільно, а цукор швидко розщеплюється на глюкозу і фруктозу. Глюкоза покриває до половини енергетичних потреб організму.
У печінці вона використовується для підтримки захисного бар’єру, протидіє проникненню токсичних речовин. Особливо багато цукру в меді, родзинках, персиках. Крохмаль міститься в пшениці, рисі, різних коренеплодах. Клітковина (целюлоза) і пектини є незасвоюваним вуглеводами. Їх структура відрізняється особливим переплетенням волокон, утворюючим порожнечі. Розбухаючи, рослинні волокна беруть участь у формуванні калових мас, стимулюючи якнайшвидше видалення з кишечника всіляких відходів.
Зсередини стінки кишечника вистелені ворсинками, так званої щіткової облямівкою, що істотно збільшує площу кишечника для всмоктування і засвоєння поживних речовин. Якщо ворсинки забиваються, доводиться багато є, але отримувати малу частину корисного. Не рідкість, коли нашарування у вигляді калових каменів, гною, слизу звужують просвіт кишечника мало не в два рази. Неусвояемие вуглеводи вбирають і соскабливают слиз з ворсинок, очищаючи шлунок і кишечник. У результаті збалансованого правильного харчування організм ефективно позбувається від маси шкідливих речовин, схуднення відбувається набагато швидше.
Клітковина і пектини також нормалізують обмінні процеси, одну з причин появи надмірної ваги. Багато клітковини в оболонці зернових, бобових, горіхах. Пектини містяться у фруктах.

Жири
Як не дивно, для схуднення в раціоні повноцінного харчування необхідні жири. Ліпіди – жири і жироподібні речовини – входять до складу клітин. Вони впливають на проникність клітинних мембран, беруть участь у передачі нервового імпульсу, скороченні м’язових волокон. Забезпечують організм запасами енергії, входять до складу водовідштовхувальних, термоізоляційних покривів.

У разі дефіциту надходження ліпідів неможливе створення нових клітин. Розрізняють такі різновиди:

–  Тригліцериди входять до складу клітинних мембран, саме ними зберігається енергетичний запас всередині жирових клітин.

–  Фосфоліпіди входять до складу нервової тканини, мембран клітин, з їх допомогою транспортуються жири, жирні кислоти і холестерин.

–  Стерол холестерин входить до складу клітинних мембран, виключає вплив температури на їх стабільність, необхідний для вироблення вітаміну D, виробництва чоловічих і жіночих статевих гормонів, потрібен головного мозку і імунній системі.

Жири відрізняються високою калорійністю і тому не вживаються у великих кількостях. Тим більше потреба в них не дуже велика. Шкідливий як їхній дефіцит, так і надлишок. Переважання їжі, багатої насиченими жирами, збільшує масу тіла, рівень «поганого» холестерину. Його відкладення на стінках судин викликають атеросклероз, захворювання серця, гіпертонічну хворобу. Дізнайтесь, як збільшити продажі та тренінг майстер презентацій в магазині.
Жири бувають тваринного (вершкове масло, сметана, сало) і рослинного походження (горіхи, різні насіння). Також розрізняють жири насичені і поліненасичені Омега. Ненасичені жирні кислоти Омега в організмі не виробляються й тому повинні надходити з їжею. Вони мають властивість нормалізувати обмінні процеси, у тому числі холестерину, знижувати його відкладення, підвищувати еластичність і міцність судин. Джерелом ALA різновиди Омега є волоські горіхи, лляні насіння, рослинні масла.
Різновиди EPA і DHA необхідні інтелектуальної діяльності, зростанню м’язової маси. Перетворюючись в організмі в прогормони простагландини, вони певною мірою симулюють спалювання жирових відкладень. Містяться в жирних сортах риби: тунці, лососі.

Правильне харчування під час схуднення передбачає обмежити вживання жирних продуктів: сала, жирного м’яса, вершкового і рослинних олій, маргарину, майонезу, сиру, сосисок, сардельок, деяких різновидів кондитерських виробів. Головна умова – кількість жиру в здоровому, збалансованому раціоні харчування не повинно перевищувати 30г в день.