Заказ билетов:
тел.: (044) 237-90-05
факс: (044) 258-45-47
Маргарита Королева

Як навчитися менше їсти, щоб схуднути?

Звісно, багато жінок хотіли б одночасно, і скинути зайву вагу, і продовжувати харчуватися, як звичайно. До речі, саме це і заважає жінкам, одного разу схуднувши, утримувати вагу на одному рівні. Ми занадто довго формували свій раціон, щоб відразу від нього відмовитися.

Є цікава альтернатива різноманітним дієтам – обмеження кількості їжі, що з’їдається. Наскільки це ефективно? Повірте, така система живлення працює на зниження ваги. Сучасній людині для підтримки організму в робочому стані немає необхідності з’їдати велику кількість їжі. Однак звички і апетит управляють нашою поведінкою. Організм пристосувався переробляти всю масу їжі, мобілізувавши на це багато енергії. Енергетичні витрати на перетравлення їжі можна відчути по почуттю сонливості після ситного обіду або вечері.

Скорочення щодня з’їдаються продуктів не знизить нашої працездатності. На думку лікарів, це призведе до зменшення в обсязі вашого шлунка. Людина буде насичуватися меншою кількістю продуктів, а різницю їх в перший час покриє за рахунок жирових відкладень. Завітайте, тренінги по мотивації персоналу Київ, та правильного харчування, повірте, дуже Вам допоможуть, якщо ні, то подаруємо Вам, спортивний тренажер, наприклад бігову доріжку.  Ви дізнаєтесь, які продукти для правильного харчування, потрібні Вам і вашій сім’ї.

З чого почати?
Відразу варто обмовитися, що обмеження кількості їжі зовсім не означає переходу до активного голодуванню. Перш ніж перейти до нової системи харчування, слід проаналізувати свій раціон на сьогоднішній день. Для аналізу необхідні достовірні дані. І тижнів два ми ці дані будемо збирати.

Заводимо спеціальний зошит, а краще – красивий блокнот. Сюди вноситься інформація про всі прийомах їжі: що було з’їдено, в якій кількості, як часто ви перекушували. Прекрасно, якщо зумієте провести розрахунок калорійності кожного блюда і написати її, а потім підвести підсумок за весь день. Перший тиждень повністю присвячуємо записам і підрахунками. Чи не лукавте, і записуйте все докладно. Якщо соромитеся – просто приберіть записи від зайвих очей. Після закінчення першого тижня порівнюємо, скільки ви з’їли в перший день експерименту, і в останній. Найчастіше виявляється, що загальна кількість їжі та її калорійність поступово зменшуються.

Продовжуємо вести записи і другий тиждень. Механізм той же самий – фіксуємо весь раціон найдетальніше. В останній день цього тижня ми дивимося на склад нашого раціону. Ми виділяємо: у який час дня вживається найбільша кількість їжі, які продукти переважають в харчуванні, їх калорійність.

Таким чином, через два тижні спостережень ми озброєні знаннями про власний раціоні. На підставі цих даних тепер можна робити кроки з обмеження обсягу харчування.
Як навчитися менше їсти?

Ось кілька послідовних кроків до того, щоб грамотно обмежити себе не їжі, а в її обсязі. Продовжуйте вести свій секретний блокнот, щоб фіксувати свої досягнення.

Звичний раціон розділіть на 6 частин, і з’їдайте їх через рівні проміжки часу протягом одного дня. Між прийомами їжі розрив виявиться десь півтори-дві години. Велику частину їжі з підвищеною калорійністю з’їжте в першій половині дня. Останній раз поїжте за 2 години до сну. Дотримуйтеся цієї схеми декілька днів. Незабаром стане помітно, що після обіду або вечері вас не хилить на сон, і перестане відчуватися почуття голоду. Хтось може виявити, що об’єм їжі почав поступово скорочуватися. Це пов’язано з тим, що за дві години перерви між перекушуваннями неможливо сильно зголодніти.

Персонально для себе заведіть невелику тарілку. Постарайтеся з’їдати тільки той обсяг, який поміщається на ній. І не накладайте добавки.

Візьміть за правило готувати стільки їжі, щоб насититися за один раз. Такий нехитрий прийом попередить ризик покласти собі додаткову порцію.

Перегляньте своє ставлення до приготування їжі. Навчіться дивитися на процес як на унікальний експеримент, покликаний принести насолоду шлунку. Експериментуйте з продуктами, створюйте незвичайні страви, готуйте по-особливому. Тоді енергія буде спрямована на творчість, а не на поглинання. Це відволікає від переїдання.

Оскільки, коли людина голодна, він з’їдає те, що бачить, приберіть подалі всі калорійні продукти. Поставте на видне місце вазу з фруктами, покладіть в холодильник пакет з красивою митої морквою, іншими овочами. Їжте їх в будь-який час. До речі, Іоанна Хмелевська, знаменитий автор іронічних детективів, рекомендує з’їдати сирі шампіньйони. Для перекусів підійдуть невеликі свіжі й гарні гриби.

Першою стравою будь-якого прийняття їжі зробіть салат. Він є постачальником не тільки вітамінів, а й клітковини. Заправляйте салат якісним рослинним маслом, краще оливковою. Клітковина заповнює шлунок, виводить надлишок холестірола, запускає активну роботу кишечника. Масло забезпечує почуття насичення. Можливо, до середини обіду ви відчуєте приємне відчуття ситості, і відмовитеся від солодкого десерту.

Відчуваєте себе голодною, перебуваючи в дорозі? Повільно з’їжте один шматочок шоколаду, або шоколадну цукерку. Саме шоколаду, а не синтетичного замінника. Вуглеводи швидко надходять в кров, даючи сигнал мозку про надходження енергії. Головне не з’їдайте півкіло цукерок, обмежте себе одним екземпляром.

Активніше використовуйте в раціоні бобові, якщо їх приймає організм. Квасоля, горох, сочевиця наситять і забезпечать вас протеїнами. Борщ з квасолею – ідеальний варіант ситного обіду з однієї страви, що заміняє перше і друге.

Зверніть свою увагу на тайську кухню. Вони використовують в салатах проростки бобових рослин. Клітковина проростків заповнює шлунок, вітамінний склад запобігає відкладенню жиру в якості запасів. Постарайтеся включити їх в ранковий раціон – вони служать унікальними постачальниками енергії. Подивіться, може, ще якісь рецепти з цієї кухні привернуть вашу увагу?

Провокують апетит прянощі і спеції. Не додавайте їх у страви. Спробуйте, як японці, отримувати задоволення від природного смаку продуктів.

Якщо ви зважитеся слідувати цим правилам, ви помітите, що грамотне обмеження обсягу спожитої їжі поступово приведе вас до перегляду складу раціону. Ви добровільно відмовитесь від надмірної кількості калорійних продуктів, тому що організм не буде відчувати в них потреби. Не піддаючи себе стресу, що викликається дієтами, ви поступово налагодите своє харчування для власної користі. І вага непомітно прийде в норму.