Ми знаємо, що вітаміни потрібні організму людини, але навіщо вони необхідні, в яких випадках і які вітаміни слід вживати, багато хто не уявляє.
Вітаміни беруть участь у всіх біологічних і хімічних реакціях організму. Беручи участь в обміні речовин, вітаміни підвищують стійкість і опірність людського організму до несприятливих факторів, які надає зовнішня середу: інфекцій, хімічних і фізичних дій, радіації. Вітаміни, при надходженні в організм в достатній кількості допомагають зміцненню здоров’я, підвищують працездатність і опірність до хвороб.
Вітаміни необхідно застосовувати не тільки для підтримки і відновлення здоров’я, але і при зниженні ваги.
Як впливають на процеси, що відбуваються в організмі людини вітаміни, якщо мета – схуднення?
Пропонуємо книги Маргарити Корольової та дізнайтесь, что таке студія Hypoxi?
Вітамін C знижує рівень холестерину в крові, бере участь у процесі перетворення глюкози в енергію для життєдіяльності організму. За участю вітаміну C виробляється норадреналін – гормон стресу. Нестача вітаміну С позначається на зменшенні вироблення гормону. А адже у багатьох під час стресу підвищується апетит, і часто такі ситуації ми звикли «заїдати» чимось солоденьким.
Натуральні джерела вітаміну C: вишня, ківі, цитрусові, солодкий перець, агрус і шипшина.
Вітаміни, об’єднані в групу В: рибофлавін В2, ніацин ВЗ і піридоксин В6, вивільняють енергію жирів, вуглеводів, білків. Якщо вітаміни цієї групи перебувають у дефіциті, то порушується правильна робота щитовидної залози, а це, у свою чергу, викликає неправильний обмін речовин.
Багато процесів в організмі не здійснюються без вітамінів і мінеральних речовин. Отже, які ж речовини допомагають схуднути?
Аргінін
Доведено, що міститься в продуктах харчування амінокислота аргінін дозволяє позбутися від 63% зайвого жиру при постійному її вживанні.
Натуральні джерела аргініну під час схуднення
Сік кавуна, горіхи, насіння соняшнику і кунжуту, морська капуста, м’ясо, морепродукти, рис, вівсяна крупа, родзинки.
Цинк допомагає контролювати апетит. Мінерал підтримує в нормі гормональний обмін, в тому числі і рівень інсуліну, який знижує вміст цукру в крові.
Натуральні джерела цинку: Теляча печінка, свиняча печінка, устриці, м’ясо (яловичина, телятина), яйця курячі, сочевиця, жовтий горох, пшеничне зерно, біла квасоля, кукурудза, овес, тунець.
Марганець
Марганець стабілізує рівень цукру в крові, бере участь у жировому обміні речовин. Він попереджає ожиріння печінки і сприяє загальній утилізації жиру в організмі, необхідний для підтримки здоров’я щитовидної залози.
Натуральні джерела марганцю під час схуднення
Злакові, бобові й горіхи, ягоди сімейства брусничних (брусниця, чорниця, Красника), малина, черемха, чорна смородина, суниця.
Хром
Хром підвищує активність інсуліну в регулюванні вмісту цукру в організмі. Хром також сприяє нормалізації обміну білків, жирів і вуглеводів, тому корисний тим, кому потрібно схуднути. Нестача хрому може призводити не тільки до надмірної ваги, але і до діабету. Мікроелемент знижує рівень холестерину і зміцнює м’язи.
Натуральні джерела хрому:
Пивні дріжджі, печінка, брокколі, зелена квасоля, картопля, апельсиновий сік.
Кальцій
Кальцій допомагає активувати і регулювати деякі види ензимів і гормонів, наприклад, інсулін. Кальцій прискорює метаболізм, тим самим, спалюючи жир в нашому тілі.
Натуральні джерела кальцію: сири, молоко, інжир, броколі, темно-зелені листові овочі, молюски, устриці, креветки, тофу, мигдаль, бразильські горішки, фундук, апельсини, папайя. Тільки зараз для жінок, корпоративні тренінги з продажу, зі знижкою 30%, та тренінг управління відділом продажів, нові тенденції.
Вітамін B5
Вітамін B5 (пантотенова кислота) бере участь більш ніж в 100 реакціях обміну речовин: розпад вуглеводів, жирів і амінокислот, а також у створенні жирних кислот, корисного холестерину і гормонів. Відіграє важливу роль у перетворенні жирів в енергію.
Натуральні джерела вітаміну B5: теляча печінка, омар, яйця, жовтий горох, соя, неочищений рис, кавун, брокколі, цвітна капуста, гриби, яловичина, птиця, морська риба.
Вітаміни B2, B3, B6
Вітаміни групи В сприяють вивільненню енергії вуглеводів, жирів і білків, також впливають на вироблення гормону щитовидної залози. Дефіцит даних вітамінів робить негативний вплив на діяльність щитовидної залози, що в свою чергу викликає порушення обміну речовин в організмі. Рибофлавін (В2), ніацин (ВЗ), піридоксин (В6) відіграють важливу роль у процесі розщеплення жирів і білків.
Натуральні джерела вітамінів B2, B3, B6: каші, зернові, листові зелені овочі.
Холін також відноситься до вітамінів групи В. Є складовим елементом захисної оболонки всіх нервових і мозкових клітин, сприяє безперешкодному проникненню в жирові клітини гормонів – пожирачів жиру. Крім того, холін сприяє вивільненню карнітину. Це органічна кислота, транспортує жир в клітинні «камери спалювання», де він перетворюється на енергію.
Натуральні джерела холіну: печінка, м’ясо, яєчний жовток, молоко, цвітна капуста, насіння злаків, бобів, буряк, дріжджі.
Магній необхідний організму для розщеплення жиру. Функція магнію – сприятиме якнайшвидшій активізації обміну речовин, а значить, сприяти спалюванню глюкози і жиру.
Натуральні джерела магнію: бобові, горіхи, свіжі фрукти, зелень, кавуни, лящ, Едамський сир, палтус, ячмінь, пшеничні висівки, насіння соняшнику.